top of page

תסמונת עייפות כרונית - CFS

עייפות ותשישות הם תסמינים העשויים ללוות מגוון רחב של מחלות כמו: מחלות זיהומיות, דלקתיות, הפרעה בתפקוד הלב, הריאות, הכבד או הכליות, היפותירואידיזם, הפרעה בבלוטת האדרנל ומצבים כמו דיכאון או חרדה. תסמונת העייפות הכרונית, המכונה גם "מחלת היאפים"( בעבר חשבו שיאפים ואנשים תחרותיים העובדים שעות רבות חולים במחלה זו יותר מאחרים. במחקרי אוכלוסיות עולה שאין קשר בין מעמד ותרבות להופעת המחלה ) מאופיינת בכך שלא נמצאה אף סיבה אחרת לעייפות. והעייפות הבלתי מוסברת נמשכת לפחות חצי שנה והיא אינה נגרמת ממאמץ ואינה מוקלת במנוחה.

בתסמונת עייפות כרונית מתרחשים ארבעה או יותר מהתסמינים הבאים: הפרעה בריכוז או בזיכרון, הגדלת בלוטות לימפה, כאב שרירים, כאב פרקים, כאב ראש, שינה שאינה מרעננת, עייפות לאחר מאמץ הנמשכת מעל 24 שעות.

מהם הגורמים לתסמונת העייפות הכרונית?

הגורמים לתסמונת אינם ברורים, אך ישנם מספר השערות לגביה :

   •        סטרס – עומס רגשי רב שגורם לתגובה לקויה של הגוף בצורה של עייפות.

   •        תשישות פיזית – פעילות גופנית מעל היכולת.

   •        מערכת החיסון – נמצא שבחולים רבים ישנה חולשה של המערכת החיסונית.

   •        בעיות פסיכולוגיות .

   •        תזונה לא מתאימה – מזונות מעובדים, פחמימות פשוטות חוסר בויטמינים ומנירלים ועוד.

   •        זיהומים – הנגרמים מחדירה של וירוסים, חיידקים ופטריות.

   •        חוסר איזון הורמונאלי – חוסר איזון בבלוטת התירואיד ובאדרנל.

   •        כימיקלים ומזהמים שונים.

תסמונת העייפות הכרונית - רפואה סינית

תסמונת העייפות הכרונית באה להתריע על מצוקה של הגוף, אם זו מצוקה נפשית או פיזית זה לא משנה התוצאה היא זהה והגוף זקוק למנוחה. מצב בו התשה נפשית ארוכה, כמו: מחשבות יתר, חלימה מרובה וטורדנית, מעמסה רגשית ומחשבתית. וכן התשה פיזית, כמו: שעות עבודה מרובות ומצבים בהם אין לגוף כלל מנוחה – כל אלו יובילו לבסוף את הגוף לכדי קריסה, אך טרם יקרוס הגוף יאותת לנו על כך, על כן חשוב מאוד להיות קשובים לגוף.

עוד אוסיף כי הרפואה סינית מפרשת את התסמונת כחוסר/תקיעות של דם ו/או אנרגיה ( צ'י )

מהם הגורמים לתסמונת התשישות הכרונית – רפואה סינית

   •        מאמץ פיזי או נפשי שגרמו להידלדלות האנרגיות בגוף.

   •        חולשה של מערכת החיסון.

   •        פתוגן חיצוני ( וירוס ) שנכנס לגוף וגרם להיחלשותו.

   •        תזונה לא מאוזנת.

מהם דרכי הטיפול בתסמונת העייפות הכרונית על פי הרפואה הסינית?

מטרת הטיפול הסיני היא להקל על תסמיני העייפות וסימפטומים נוספים ולגרום לקיצור משך המחלה על ידי טיפול בגורם שיצר אותה. במילים פשוטות יותר נחזק את מערכת החיסון, נעזור לוירוס למצוא את דרכו החוצה ונאכל מזונות מחזקים. הטיפול הסיני מתבסס על אחת או יותר משיטות הריפוי הבאות : דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה סינית.

הטיפול ניתן לאחר אבחון הכולל: תשאול מפורט, אבחנת לשון ודופק שכידוע לכם הם דרכי האבחון המסורתיים ברפואה הסינית. הטיפול הסיני הינו אינדיבידואלי ומשתנה ממטופל למטופל בהתאם לממצאים.

עייפות כרונית - טיפים:

הדבר החשוב ביותר לעשות על מנת להבריא מתסמונת העייפות הכרונית הוא: לנוח.

מדיטציה ותרגילי נשימה מרגיעים מאוד ומשפרים את רמות הלחץ הנפשי.

מזונות: המומלץ הוא להימנע מכל המזונות המכילים קפאין: תה, שוקולד, קפה. כמו כן מזונות המכילים סוכרים, הם מדללים מאגרי ויטמינים ומינרלים חיוניים בגוף ומביאים לחולשה.

כדאי להימנע מאלכוהול, מוצרי חלב ובשר- הגוף משתמש בהרבה אנרגיה על מנת לפרקם ונחלש, כתוצאה מכך מוצרים אלו מחמירים לחץ נפשי ודלקת בגוף.

חשוב לאכול הרבה ירקות, פירות, ותזונה קלה ולא תעשייתית ( גם פה רצוי לקבל יעוץ מה הכי מתאים לכל אחת ואחד מכם לאכול )

פעילות גופנית- למרות שמרגישים חלשים, פעילות גופנית הנה קריטית לשיפור המחלה. פעילות אירובית, חיזוק ומתיחת שרירים בקצב הדרגתי ( יוגה למשל תתאים פה מאוד )

הגוף שלנו הוא באמת מכונה מופלאה בעלת יכולות אדירות ולפעמים אנו נוטים שלא להקשיב ולא לתחזק את הגוף. נכון, זה דורש מאמץ. אבל זהו מאמץ שלבסוף ישתלם לנו. המנוחה היא ערך חשוב גם מכונה במפעל נסגרת לטיפולים יומיים/שבועיים/חודשיים, ומה קורה למכונה שלא תקבל טיפול בזמן? היא תקרוס. לכן/ הקפידו על זמני מנוחה, ובטח על תזונה נכונה ולא פחות חשוב תנו גם לנפש מזור מלחצי היומיום.

לכל שאלה והתייעצות אתם/ן מוזמנים/ות לפנות.

bottom of page